Včelia materská kašička je želatínová hmota, ktorú produkujú včely medonosné na kŕmenie kráľovien a ich mláďat. Predáva sa ako doplnok výživy na liečbu rôznych fyzických a chronických chorôb. V modernom západnom svete je zabudnutá i keď sa používa už dlho v tradičnej medicíne. V tomto článku sa pozrieme na 12 potenciálnych zdravotných výhod materskej kašičky.

Zdravotné výhody materskej kašičky

1. Obsahuje rôzne živiny

Materská kašička sa skladá z vody, sacharidov, biekovín a tukov. Kompletné zloženie ešte nepoznáme, ale predpokladá sa, že jej pozitívne účinky na zdravie pramenia z jedinečných bielkovín a mastných kyselín. Obsahuje deväť glykoproteínov všeobecne známych ako hlavné proteíny materskej kašičky, dve mastné kyseliny, kyselina trans-10-hydroxy-2-decénová a kyselina 10-hydroxydekánová, taktiež aj niekoľko vitamínov B a stopové minerály. Vitamíny ktoré obsahuje materská kašička:

  • Tiamín (B1),
  • Riboflavín (B2),
  • Kyselina pantoténová (B5),
  • Pyridoxín (B6),
  • Niacín (B3),
  • Kyselina listová (B9),
  • Inozitol (B8),
  • Biotín (B7).

Tieto živiny môžu poskytovať niektoré z potenciálnych zdravotných výhod materskej kašičky, aj keď treba uskutočniť ešte ďalší výskum.

2. Antioxidačné a protizápalové účinky

O materskej kašičke sa všeobecne tvrdí, že zmierňuje zápaly a oxidačný stres. Vo viacerých skúmavkových štúdiách a výskumoch na zvieratách sa zdá, že špecifické aminokyseliny, mastné kyseliny a fenolové zlúčeniny nachádzajúce sa v materskej kašičke majú silné antioxidačné účinky. Niekoľko štúdií na skúmavkách navyše ukazuje znížené hladiny prozápalových chemikálií uvoľňovaných z imunitných buniek ošetrených materskou kašičkou. 

Aj keď sú tieto výsledky sľubné, chýbajú štúdie u ľudí. Na vyvodenie akýchkoľvek definitívnych záverov o liečbe zápalu materskou kašičkou je potrebných viac údajov.

3. Znižuje riziko srdcových chorôb 

Štúdie na zvieratách aj u ľudí ukazujú, že materská kašička môže pozitívne ovplyvňovať hladinu cholesterolu, a tým znižovať riziko srdcových chorôb. Aj keď presný mechanizmus zostáva nejasný, špecifické proteíny v materskej kašičke môžu pomôcť znížiť hladinu cholesterolu. Jedna 12-týždňová štúdia zistila, že u králikov vyživovaných materskou kašičkou sa významne znížila ich celková „zlá“ hladina LDL cholesterolu o 28%, respektíve 23%.  Podobne v jednomesačnej štúdii u ľudí došlo k zníženiu celkovej a „zlej“ hladiny LDL cholesterolu o 11% u ľudí, ktorí užívali približne 3 gramy materskej kašičky denne.

Aj keď sú tieto štúdie sľubné, je potrebný ďalší výskum, aby sa lepšie pochopil vplyv materskej kašičky na zdravie srdca.

4. Hojenie rán a pokožky

Materská kašička sa môže používať jednak orálne alebo lokálne na podporu hojenia rán a iných zápalových ochorení kože. Materská kašička má antibakteriálny účinok, vďaka ktorému sú rany čisté a bez infekcie. Jedna štúdia na zvieratách odhalila zvýšenú produkciu kolagénu u potkanov, ktorým sa podával extrakt z materskej kašičky. Kolagén je štrukturálny proteín nevyhnutný pre opravu pokožky. Štúdia na skúmavke preukázala významne zvýšenú kapacitu opravy tkanív v ľudských bunkách ošetrených materskou kašičkou.

5. Bielkoviny môžu znižovať krvný tlak

Materská kašička môže chrániť vaše srdce a obehový systém znížením krvného tlaku. Niekoľko štúdií zameraných na skúmavky naznačuje, že špecifické proteíny v materskej kašičke uvoľňujú bunky hladkého svalstva vo vašich žilách a tepnách, a tým znižujú krvný tlak. Nedávna štúdia na zvieratách skúmala doplnok kombinujúci materskú kašičku s inými látkami pochádzajúcimi z včiel a zistila významné zníženie krvného tlaku. Presná úloha materskej kašičky, ktorú v tomto doplnku zohráva, je však nejasná.

Na pochopenie vzťahu materskej kašičky s krvným tlakom je potrebný ďalší výskum.

6. Regulovanie krvného cukru znižovaním oxidačného stresu a zápalov

Materská kašička môže tiež zlepšiť kontrolu hladiny cukru v krvi a citlivosť na inzulín znížením oxidačného stresu a zápalu. Viaceré štúdie na zvieratách preukázali zvýšenú citlivosť na inzulín a zjavný ochranný účinok na pankreatické, pečeňové a reprodukčné tkanivo u obéznych diabetických potkanov liečených materskou kašičkou. Jedna malá šesťmesačná štúdia u ľudí preukázala 20% zníženie hladiny cukru v krvi nalačno u zdravých ľudí, ktorí si denne dávali materskú kašičku.

7. Antioxidačné vlastnosti podporujúce zdravú funkciu mozgu

Materská kašička môže zvýšiť funkciu mozgu. Jedna štúdia odhalila, že myši liečené materskou kašičkou mali nižšie hladiny stresových hormónov a robustnejší centrálny nervový systém ako kontrolná skupina. Samostatná štúdia viedla k zlepšeniu pamäti a zníženiu príznakov depresie u potkanov po menopauze, ktorým sa podávala materská kašička. Ďalšia štúdia na zvieratách preukázala, že potkany liečené materskou kašičkou boli schopné lepšie odstraňovať určité chemické usadeniny v mozgu spojené s Alzheimerovou chorobou.

Väčšina z týchto štúdií pripisuje ochranný účinok na mozog a nervové tkanivo antioxidačnej kapacite materskej kašičky.

8. Liečba chronických suchých očí

Včelia materská kašička môže pri orálnom podaní ošetriť suché oči. Jedna štúdia na zvieratách a jedna malá štúdia na ľuďoch preukázali zlepšenie chronických suchých očí u tých, ktorí boli liečení perorálne materskou kašičkou. Výsledky naznačujú, že táto látka pochádzajúca z včiel, môže zvýšiť sekréciu sĺz zo slzných žliaz vo vašich očiach. Zo štúdie u ľudí neboli hlásené žiadne nepriaznivé účinky. Materská kašička by teda mohla slúžiť ako nízkorizikové riešenie pre chronické suché oči.

Pamätajte, že táto veľmi malá vzorka údajov nenaznačuje, že materská kašička je schopná liečiť suché oči väčšiny ľudí. Nakoniec aj pri tomto tvrdení je potrebný ďalší výskum.

9. Spomalenie procesu starnutia

Materská kašička môže spomaliť proces starnutia niekoľkými spôsobmi. Niekoľko štúdií ukazuje zvýšenú životnosť a zlepšenú kognitívnu výkonnosť u potkanov liečených perorálne materskou kašičkou. Materská kašička je niekedy zahrnutá v topických výrobkoch na starostlivosť o pokožku na podporu udržiavania zdravej a mlado vyzerajúcej pokožky. Výskum na zvieratách naznačuje, že materská kašička môže podporovať zvýšenú produkciu kolagénu a ochranu pred poškodením kože vystavením UV žiareniu. 

Pretože ľudský výskum o výhodách proti starnutiu pri orálnom alebo lokálnom použití materskej kašičky nie je dostatočný, je potrebných viac štúdií.


10. Podpora zdravej imunity

Materská kašička môže zvýšiť prirodzenú imunitnú odpoveď vášho tela na cudzie baktérie a vírusy. Je známe, že hlavné proteíny materskej kašičky a mastné kyseliny v materskej kašičke podporujú antibakteriálnu aktivitu, ktorá môže znižovať výskyt infekcií a podporovať imunitné funkcie. 

Väčšina použiteľných údajov je však obmedzená na výskum na zvieratách a skúmavkách. Preto sú na potvrdenie týchto účinkov potrebné ďalšie štúdie u ľudí.

11. Zmiernenie vedľajších účinkov liečby rakoviny

Chemoterapia a iná liečba rakoviny majú výrazné negatívne vedľajšie účinky vrátane srdcového zlyhania, zápalu a gastrointestinálnych problémov. Materská kašička môže znížiť niektoré z negatívnych vedľajších účinkov spojených s určitou liečbou rakoviny. Jedna štúdia odhalila významné zníženie chemoterapiou vyvolaného poškodenia srdca u potkanov doplnených o materskú kašičku. Ďalšia jedna veľmi malá štúdia u ľudí naznačila, že topicky aplikovaná materská kašička môže zabrániť zápalu sliznice, vedľajšiemu účinku liečby rakoviny, ktorý spôsobuje bolestivé ulcerácie v tráviacom trakte.

Aj keď sú tieto štúdie povzbudivé, neponúkajú konečné závery týkajúce sa úlohy materskej kašičky v liečbe rakoviny. Je potrebný ďalší výskum.

12. Liečba určitých prínakov menopauzy

Materská kašička môže tiež liečiť príznaky spojené s menopauzou. Menopauza spôsobuje zníženie cirkulujúcich hormónov, čo je spojené s fyzickými a psychickými vedľajšími účinkami, ako sú bolesť, porucha pamäti, depresia a úzkosť. Jedna štúdia zistila, že materská kašička je účinná pri znižovaní depresie a zlepšovaní pamäti u potkanov po menopauze. Ďalšia štúdia u 42 postmenopauzálnych žien si všimla, že denné podávanie 800 mg materskej kašičky počas 12 týždňov bolo účinné pri znižovaní bolesti v chrbte a úzkosti.

Doplňujúce informácie

Materská kašička nesmie prísť do styku s kovom, aby sa neznehodnotila. Najvhodnejšie je na jej užívanie použiť drevenú lyžičku alebo lyžicu z umelej hmoty. Užíva sa väčšinou hneď ráno, na lačno v množstve 0,5g – 1g. Vloží sa pod jazyk, kde sa nechá rozpustiť, kým sa zmieša so slinami a následne prehltne. Môže sa rozrobiť aj v našom mede. Najúčinejšia koncentrácia je jedno balenie materskej kašičky do 0,5 kg medu.

Najčastejšie sa užíva 20 dní s následnou mesačnou prestávkou, po ktorej sa môže začať užívať ďalšia dávka. Takto je vhodné materskú kašičku užívať 3-5x do roka. Skladuje sa v chladničke a po jej užití je vhodné aspoň pol hodinu nejesť.

Včelia materská kašička  sa tiež môže nanášať lokálne na vašu pokožku. 

Užívanie materskej kašičky môže kvôli jej vysokej koncentrácii spôsobiť alergické reakcie, ktoré sa môžu prejavovať rôznymi spôsobmi:

  • ťažkosti s trávaním,
  • nadmerné svrbenie,
  • závraty či nevoľnosť,
  • žihľavka,
  • dýchacie ťažkosti.

V takýchto prípadoch je vhodné vyhľadať lekársku pomoc a okamžite ukončiť užívanie produktu.

Užívanie materskej kašičky zbavuje organizmus toxínov, čo môže tiež spôsobiť vznik herpesov alebo iný prejav očisťovania organizmu.