Pohár medu – polovica lekárne doma...

 Náš med patrí medzi najznámejšie produkty včiel a vďaka jeho mnohospektrálnlemu využitiu, patrí medzi potravinu ktorá nechýba takmer v žiadnej kuchyni. Čo vlastne med je a ako vzniká?

Med je produktom včely medonosnej, ktorá zbiera nektár z kvetov, medovicu zo stromov, alebo iné sladké šťavy obsiahnuté v rastlinných orgánoch. Včela nektár obohatí látkami z vlastného tela, pozmení ho vo svojom tráviacom ústrojenstve a uskladní ho v plástoch, kde neskôr dozrieva na med. Včelí med zvyšuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu a peľové zrná v kvetových medoch sú zdrojom vitamínov.

MED sa farebne líši podľa pôvodu: nektárové medy sú zvyčajne svetlej farby a medovicové medy sú tmavšej farby.

Kryštalizácia medu je prirodzená vlastnosť medu vzhľadom na to, že med je presýteným roztokom cukrov. Je to záruka kvality medu. Rýchlosť kryštalizácie závisí od množstva glukózy a fruktózy v mede. Zkryštalizovaný med sa dá rozpustiť vo vodnom kúpeli, ale pri max. teplote 45 stupňov, aby sa zachovali všetky jeho prospešné látky. Uchováva sa v sklenených flašiach, pretože tie pohlcujú pachy a vlhkosť a nakoľko má med samokonzervačné účinky, nikdy sa nekazí. 

Liečebné účinky medu

Ako doplňujúca potravina je pokladaný za elixír života od kolísky až po hrob. Pri mede sa ideálne dopĺňajú vlastnosti liečebného a výživného charakteru, pretože pôsobí antibakteriálne a protizápalovo, podporuje trávenie,  posilňuje centrálnu nervovú sústavu, psychiku a dobrú pamäť. Priaznivo ovplyvňuje krvný obeh, vyživuje a posilňuje srdce. Obsahuje látky podporujúce tvorbu kostí, urýchľuje hojenie rán a vďaka ľahko stráviteľným cukrom dodáva telu okamžite využiteľnú energiu, zlepšuje a prehlbuje spánok, zbavuje organizmus jedov, podporuje rast imunity. Je podporným prostriedkom pri liečbe pečene a pankreasu, ale aj ochorení z ožiarenia. Napomáha pri liečení migrény, vredových ochorení žalúdka a dvanástnika, pomáha liečiť virové ochorenia, ochorenia dýchacích ciest a zápaly nosohltana (výplach nosu mierne osolenou medovou vodou). 

Vďaka zloženiu, ktorý med obsahuje, sa považuje za superpotravinu. Med okrem iného potláča napätie, zmierňuje nervozitu, nechutenstvo, nespavosť, poruchy príjmu potravy či urdržania zdravej črevnej mikroflóry. Bežná denná dávka medu pre dospelého človeka je 3 až 4 čajové lyžičky.

Približné zloženie včelieho medu pozostáva z: 70% glukóza a fruktóza, 20% voda, 5% sacharóza, 5% ďalšie látky ( enzýmy, vitamíny, minerálne látky, organické kyseliny, organické farbivá).

Med je najlepšie kombinovať s ostatnými včelími produktmi ako propolis, materská kašička a peľ, ktoré možno zakúpiť v našom eshope a ktorých synergia prináša väčší účinok.

Kvalitný med - bohatosť na antioxidanty

Vysoko kvalitný med obsahuje veľa dôležitých antioxidantov. Patria sem organické kyseliny a fenolové zlúčeniny, ako sú flavonoidy Vedci sa domnievajú, že kombinácia týchto zlúčenín dodáva medu jeho antioxidačnú silu. Je zaujímavé, že dve štúdie preukázali, že pohánkový med zvyšuje antioxidačnú hodnotu vašej krvi. 

Antioxidanty sa spájajú so zníženým rizikom infarktu, mŕtvice a niektorých druhov rakoviny. Môžu tiež podporovať zdravie očí.

Med a diabetici

Dôkazy o mede a cukrovke sú rôzne. Na jednej strane môže znížiť niekoľko rizikových faktorov srdcových chorôb u bežných ľudí s cukrovkou 2. typu. Napríklad môže znižovať „zlý“ LDL cholesterol, triglyceridy a zápal a zároveň zvyšovať „dobrý“ HDL cholesterol. Niektoré štúdie však zistili, že môže tiež zvýšiť hladinu cukru v krvi - len nie toľko ako  "normálny" cukor. Aj keď môže byť med pre ľudí s cukrovkou o niečo lepší ako normálny cukor, mal by sa konzumovať opatrne. V skutočnosti môžu ľudia s cukrovkou urobiť to, že minimalizujú všetky potraviny s vysokým obsahom sacharidov. 

Nezabúdajte tiež, že niektoré druhy medu môžu byť falšované obyčajným sirupom. Aj keď je falšovanie medu vo väčšine krajín nezákonné, zostáva rozšíreným problémom

Antioxidanty a krvý tlak

Krvný tlak je dôležitým rizikovým faktorom pre srdcové choroby a med ho môže znižovať. Je to preto, lebo obsahuje antioxidačné zlúčeniny, ktoré sa spájajú so znížením krvného tlaku. Štúdie na potkanoch aj na ľuďoch preukázali mierne zníženie krvného tlaku pri konzumácii medu.

Med je bohatým zdrojom fenolov a ďalších antioxidačných zlúčenín. Mnohé z nich súvisia so zníženým rizikom srdcových chorôb. Môžu pomôcť rozšíriť tepny vo vašom srdci a zvýšiť prietok krvi do srdca. Môžu tiež pomôcť zabrániť tvorbe krvných zrazenín, ktoré môžu viesť k infarktu a mŕtvici. (1)

Med a cholesterol

Vysoká hladina LDL cholesterolu je silným rizikovým faktorom pre srdcové choroby. Tento typ cholesterolu hrá hlavnú úlohu pri ateroskleróze, hromadení tukov v tepnách, ktoré môže viesť k infarktu a mŕtvici. Je zaujímavé, že niekoľko štúdií ukazuje, že med môže zlepšiť vašu hladinu cholesterolu.

Znižuje celkový a „zlý“ LDL cholesterol a zároveň významne zvyšuje „dobrý“ HDL cholesterol. 

Napríklad jedna štúdia u 55 pacientov porovnávala med s konzumným cukrom a zistila, že med spôsobil zníženie LDL o 5,8% a zvýšenie HDL cholesterolu o 3,3%. Tiež to viedlo k miernemu úbytku hmotnosti o 1,3%

Med a triglyceridy

Zvýšená hladina triglyceridov v krvi je ďalším rizikovým faktorom pre srdcové choroby. Sú tiež spojené s inzulínovou rezistenciou, hlavným činiteľom cukrovky 2. typu. Hladiny triglyceridov majú tendenciu stúpať pri strave s vysokým obsahom cukru a "normálnych" sacharidov.

Je zaujímavé, že viaceré štúdie spájajú pravidelnú konzumáciu medu s nižšou hladinou triglyceridov, najmä ak sa používa na nahradenie cukru.

Napríklad jedna štúdia porovnávajúca med a cukor zistila o 11–19% nižšiu hladinu triglyceridov v skupine s medom.

Med a hojenie rán

Lokálna liečba medom sa používa na hojenie rán a popálenín už od starovekého Egypta a je stále bežná dodnes. V prehľade 26 štúdií o mede a starostlivosti o rany sa zistilo, že med je najúčinnejší pri liečbe popálenín a rán, ktoré boli infikované po operácii. Med je tiež účinnou liečbou diabetických vredov na nohách, ktoré sú závažnými komplikáciami, ktoré môžu viesť k amputácii.

Jedna štúdia uvádzala 43,3% úspešnosť medu ako liečby rany. V inej štúdii liečil topický med ohromných 97% diabetických vredov pacientov.

Vedci sa domnievajú, že liečivé sily medu pochádzajú z jeho antibakteriálnych a protizápalových účinkov, ako aj zo schopnosti vyživovať okolité tkanivo. Okrem toho môže pomôcť pri liečbe iných kožných ochorení vrátane psoriázy a herpetických lézií.

Med a kašeľ

Kašeľ je častým problémom detí s infekciami horných dýchacích ciest. Tieto infekcie môžu ovplyvniť spánok a kvalitu života detí i rodičov. Avšak bežné lieky na kašeľ nie sú vždy účinné a môžu mať vedľajšie účinky. Je zaujímavé, že med môže byť lepšou voľbou a dôkazy naznačujú, že je veľmi efektívny.

Jedna štúdia zistila, že med účinkoval lepšie ako dva bežné lieky na kašeľ. Ďalšia štúdia zistila, že zmierňuje príznaky kašľazlepšuje spánok viac ako lieky na kašeľ.

Napriek tomu by sa med nemal nikdy podávať deťom mladším ako jeden rok kvôli riziku botulizmu

Druhy medov: 

Agátový med má svetložltú farbu a jemnú sladkastú príchuť.  Vďaka vysokému obsahu fruktózy kryštalizuje len veľmi pomaly. Tento druh medu sa odporúča najmä pre športujúcich ľudí, deti a ľudí s tráviacimi ťažkosťami.                                                                                                                         

Javorový med  je jantárovej farby a má vôňu podobnú javorovému sirupu a rovnako lahodnú chuť. Kryštalizuje rýchlo, pričom vytvára jemné kryštáliky. Obsahuje vyššie množstvo peľu, ktoré pôsobia ako antigény a pomáhajú pri liečbe alergií.  Pre príliš intenzívnu vôňu nie je najvhodnejším do čaju, vhodnejšie využitie je na chlieb alebo inú potravinu. 

Lipový med patrí medzi najlepšie medy a má svetložltú farbu, je číry a jeho chuť je príjemná a sladká. Aróma lipového kvetu dokáže navodiť príjemnú náladu a znížiť hladinu stresu. Jeho účinky pri nachladení v zime a horúčkach sú nenahraditeľné  najmä kvôli jeho protizápalovému pôsobeniu.  Pomáha pri liečbe zápaloch dýchacích ciest, prieduškovej astme, pri angíne, podporuje vykašliavanie a potenie.  Zlepšuje trávanie a   pre vysoký obsah antibiotických látok je využívaný aj na liečbu močových ciest. Používa sa pri liečbe neurózy a migrény a keďže pôsobí sedatívne, pomáha liečiť nespavosť.                                                                                                                              

Malinový med má svetložltú farbu a  vôňu malín s lahodnou príchuťou letných malín. Kryštalizuje do biela a často sa využíva na pastovanie. Rovnako ako iné medy, je účinný pri nachladení a navyše obsahuje povzbudzujúce látky, čím je účinný v boji proti chronickej únave. Je výborný ako náhrada cukru, obľúbený najmä u detí.                                                                                                                   

Slnečnicový med  má svetlú farbu a skutočne veľmi rýchlo kryštalizuje. Vďaka vysokému obsahu peľových zŕn je výborným pomocníkom pri psychickej záťaži. Tento med však nie je vhodný pre alergikov.                          

Lesný med nie je vytváraný z nektáru kvetov ale z medovice z listu alebo z medovice z ihličnanov. Má vysoký obsah stopových prvkov, organických kyselín a enzýmov, vďaka ktorým je považovaný za liek.  Má silné antibakteriálne účinky a odporúča sa užívať napíklad pri problémoch s pečeňou, črevami, močového systému či ochorení kĺbov.

Pastovaný med  sa špeciálne upravuje, pri čom je využívaná prirodzená vlastnoť medov a tou je ich kryštalizácia. Finálnou verziou takto spracovaného medu je jemná konzistencia, ktorá sa už viac nemení. Med sa spracováva bez akýchkoľvek prísad a zahrievania.          

                                     

Zdravotné a výživové tvrdenia 

Podľa nariadenia EP a rady ES č. 1924 z roku 2006, nemôžu byť žiadnym potravinám priraďované iné výživové a zdravotné tvrdenia okrem povolených. Všetky informácie o výživových a zdravotných tvrdeniach uvedené na na našej webstránke sú len súborom informácií voľne prístupných z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny prípadne jej nutričných a liečivých účinkoch. Pokiaľ kupujúci požaduje presné informácie podložené odbornými a vedeckými štúdiami je dôležité oboznámiť sa s nimi prostredníctvom všetkých dostupných odborných zdrojov. Možné pozitívne ale aj nežiadúce účinky potraviny musí kupujúci pred použitím vždy vopred konzultovať so svojím lekárom! 

Rady, informácie a recepty, ktoré sú uvedené na webstránke predávajúceho nenahrádzajú rady lekára. Sú len osobným odporúčaním predávajúceho. Predávajúci nenesie zodpovednosť za nesprávny výklad obsahu. Kupujúci má sám zodpovednosť za svoj zdravie. 

Všetky informácie na webstránke predávajúceho majú informačný charakter a v žiadnom prípade neslúžia ako náhrada liečby predpísanej lekárom. Predávajúci odporúča preto všetky zdravotné problémy kupujúceho konzultovať s jeho ošetrujúcim lekárom, predovšetkým pokiaľ ide o tehotné a dojčiace ženy, malé deti, resp. ľudí trpiacich vážnymi ochoreniami.