10 výhod zeleného čaja

Zelený čaj je považovaný za jeden z najzdravších nápojov na planéte. V Biopulz si zakladáme na kvalitu, a preto Vám prinášame jedinečný zelený čaj - Kasai prémiovej kvality.
Zelený čaj je nabitý antioxidantmi, ktoré majú mnoho zdravotných výhod, medzi ktoré patria:
- zlepšená funkcia mozgu
- strata tuku
- chráni pred rakovinou
- zníženie rizika srdcových ochorení
Potenciálnych zdravotných výhod môže byť ešte viac.
1. Obsahuje zdravé bioaktívne zlúčeniny
Zelený čaj je viac než len hydratačný nápoj. Rastlina zeleného čaju obsahuje celý rad zdraviu prospešných zlúčenín, ktoré z nej robia konečný nápoj (1). Čaj je bohatý na polyfenoly, čo sú prírodné zlúčeniny, ktoré majú zdravotné výhody, ako napríklad zmierňovanie zápalu a pomáhajú v boji proti rakovine. Zelený čaj obsahuje katechín nazývaný epigalokatechín-3-galát (EGCG). Katechíny sú prírodné antioxidanty, ktoré pomáhajú predchádzať poškodeniu buniek a poskytujú ďalšie výhody. Tieto látky môžu znížiť tvorbu voľných radikálov v tele, čím chránia bunky a molekuly pred poškodením. Tieto voľné radikály zohrávajú úlohu pri starnutí a mnohých typoch chorôb. EGCG je jednou z najsilnejších zlúčenín v zelenom čaji. Výskumy preverili jeho schopnosť pomáhať pri liečbe rôznych chorôb. Zdá sa, že je to jedna z hlavných zlúčenín, ktorá dáva zelenému čaju jeho liečivé vlastnosti (2). Zelený čaj má tiež malé množstvo minerálov, ktoré môžu prospieť vášmu zdraviu.
Skúste si vybrať kvalitnejšiu značku zeleného čaju, pretože niektoré menej kvalitné značky môžu obsahovať nadmerné množstvo fluoridu (3).
2. Môže zlepšiť funkciu mozgu
Zelený čaj robí viac, než len udržiavanie pozornosti, môže tiež pomôcť zlepšiť funkciu mozgu. Kľúčovou aktívnou zložkou je kofeín, ktorý je známym stimulantom. Neobsahuje toľko ako káva, ale dosť na to, aby vyvolalo odozvu bez toho, aby spôsobovalo nervozitu spojené s nadmerným príjmom kofeínu. Kofeín ovplyvňuje mozog tým, že blokuje inhibičný neurotransmiter nazývaný adenozín. Týmto spôsobom zvyšuje aktivitu neurónov a koncentráciu neurotransmiterov, ako je dopamín a norepinefrín (4, 5). Výskum neustále ukazuje, že kofeín môže zlepšiť rôzne aspekty funkcie mozgu, vrátane nálady, bdelosti, reakčného času a pamäte (6). Kofeín však nie je jedinou zlúčeninou v zelenom čaji, ktorá posilňuje mozog. Obsahuje tiež aminokyselinu L-theanín, ktorá môže prechádzať hematoencefalickou bariérou (7). L-theanín zvyšuje aktivitu inhibičného neurotransmiteru GABA, ktorý pôsobí proti úzkosti. Tiež zvyšuje dopamín a produkciu alfa vĺn v mozgu (7, 8, 9). Štúdie ukazujú, že kofeín a L-theanín môžu mať synergické účinky. To znamená, že kombinácia týchto dvoch môže mať obzvlášť silné účinky na zlepšenie funkcie mozgu (10, 11). Kvôli L-theanínu a malej dávke kofeínu vám zelený čaj môže dať oveľa jemnejšiu a inú atmosféru ako káva.
Mnoho ľudí uvádza, že majú stabilnejšiu energiu a sú oveľa produktívnejší, keď pijú zelený čaj v porovnaní s kávou.
3. Zvyšuje spaľovanie tukov
Ak sa pozriete na zoznam zložiek akéhokoľvek doplnku na spaľovanie tukov, je pravdepodobné, že tam bude zelený čaj. Je to preto, že podľa výskumu môže zelený čaj zvýšiť spaľovanie tukov a zvýšiť rýchlosť metabolizmu (12). V jednej štúdii zahŕňajúcej 10 zdravých mužov zvýšilo užívanie extraktu zo zeleného čaju počet spálených kalórií o 4 %. V ďalšom, ktorý zahŕňal 12 zdravých mužov, extrakt zo zeleného čaju zvýšil oxidáciu tukov o 17% v porovnaní s tými, ktorí užívali placebo (13, 14). Niektoré štúdie o zelenom čaji však nepreukázali žiadne zvýšenie metabolizmu, takže účinky môžu závisieť od jednotlivca a od toho, ako bola štúdia nastavená (15). Kofeín môže tiež zlepšiť fyzickú výkonnosť mobilizáciou mastných kyselín z tukového tkaniva a ich sprístupnením na využitie ako energia (16, 17). Dve samostatné prehľadové štúdie uviedli, že kofeín môže zvýšiť fyzickú výkonnosť približne o 11 – 12 % (18, 19).
4. Antioxidanty môžu znížiť riziko niektorých druhov rakoviny
Rakovina je spôsobená nekontrolovaným rastom buniek. Je to jedna z hlavných príčin smrti na svete. Výskum ukázal, že oxidačné poškodenie môže viesť k chronickému zápalu, ktorý môže viesť k chronickým ochoreniam vrátane rakoviny. Antioxidanty môžu pomôcť chrániť pred oxidačným poškodením (20). Zelený čaj je vynikajúcim zdrojom silných antioxidantov. Výskum spojil zlúčeniny zeleného čaju so zníženým rizikom rakoviny, vrátane nasledujúcich štúdií:
- Rakovina prsníka. Komplexný prehľad pozorovacích štúdií zistil, že ženy, ktoré pili najviac zeleného čaju, mali približne o 20 – 30 % nižšie riziko vzniku rakoviny prsníka, ktorá je jednou z najčastejších rakovinových chorôb u žien (21).
- Rakovina prostaty. Jedna štúdia zistila, že muži pijúci zelený čaj mali nižšie riziko pokročilého karcinómu prostaty (22).
- Kolorektálny karcinóm. Analýza 29 štúdií ukázala, že tí, ktorí pijú zelený čaj, mali o 42 % nižšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka (23).
Mnohé pozorovacie štúdie naznačujú, že u pijanov zeleného čaju je menej pravdepodobné, že sa u nich vyvinie niekoľko typov rakoviny, ale na potvrdenie týchto účinkov je potrebný ďalší vysokokvalitný výskum (24, 25). Ak chcete získať čo najviac zdravotných výhod, nepridávajte do čaju mlieko. Niektoré štúdie naznačujú, že môže znížiť antioxidačnú hodnotu v niektorých čajoch (26).
5. Môže chrániť mozog pred starnutím
Zelený čaj môže nielen krátkodobo zlepšiť funkciu mozgu, ale môže tiež chrániť váš mozog, keď starnete. Alzheimerova choroba je bežné neurodegeneratívne ochorenie a najčastejšia príčina demencie u starších dospelých (27). Parkinsonova choroba je ďalšou bežnou neurodegeneratívnou chorobou a zahŕňa smrť neurónov produkujúcich dopamín v mozgu. Niekoľko štúdií ukazuje, že katechínové zlúčeniny v zelenom čaji môžu mať rôzne ochranné účinky na neuróny v skúmavkách a na zvieracích modeloch, čo môže znížiť riziko demencie (28, 29, 30).
6. Môže znížiť zápach z úst
Katechíny v zelenom čaji majú tiež výhody pre zdravie ústnej dutiny. Štúdie v skúmavkách naznačujú, že katechíny môžu potlačiť rast baktérií a potenciálne tak znížiť riziko infekcií (31, 32, 33, 34). Streptococcus mutans je bežná baktéria v ústach. Spôsobuje tvorbu plaku a je hlavným prispievateľom k tvorbe dutín a zubného kazu. Štúdie naznačujú, že katechíny v zelenom čaji môžu inhibovať rast ústnych baktérií v laboratóriu, ale žiadny dôkaz nepreukazuje, že pitie zeleného čaju má podobné účinky (35, 36, 37, 38). Existujú však dôkazy, že zelený čaj môže znížiť zápach z úst (39, 40).
7. Môže pomôcť predchádzať cukrovke 2. typu
Výskyt cukrovky 2. typu sa v posledných desaťročiach zvyšuje. Tento stav teraz postihuje približne 1 z 10 Američanov (41). Diabetes 2. typu zahŕňa zvýšenú hladinu cukru v krvi, ktorá môže byť spôsobená inzulínovou rezistenciou alebo neschopnosťou produkovať inzulín. Štúdie ukazujú, že zelený čaj môže zlepšiť citlivosť na inzulín a znížiť hladinu cukru v krvi (42). Jedna štúdia na japonských jedincoch zistila, že tí, ktorí pili najviac zeleného čaju, mali približne o 42 % nižšie riziko cukrovky 2. typu (43). Podľa prehľadu 7 štúdií s celkovým počtom 286 701 jedincov mali pijaci čaju o 18 % nižšie riziko cukrovky (44).
8. Môže pomôcť predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam
Kardiovaskulárne ochorenia, vrátane srdcových chorôb a mŕtvice, sú celosvetovo hlavnou príčinou úmrtí (45). Štúdie ukazujú, že zelený čaj môže zlepšiť niektoré z hlavných rizikových faktorov týchto chorôb, medzi ktoré patrí zlepšenie hladiny celkového cholesterolu a LDL (zlého) cholesterolu (46). Zelený čaj tiež zvyšuje antioxidačnú kapacitu krvi, ktorá chráni častice LDL pred oxidáciou, čo je jedna časť cesty k srdcovým chorobám (47, 48). Vzhľadom na priaznivé účinky na rizikové faktory nemusí byť prekvapujúce, že ľudia, ktorí pijú zelený čaj, majú až o 31 % nižšie riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenie (49, 50, 51).
9. Môže vám pomôcť schudnúť
Vzhľadom na to, že zelený čaj môže krátkodobo zvýšiť rýchlosť metabolizmu, dáva zmysel, že vám môže pomôcť schudnúť. Niekoľko štúdií ukazuje, že zelený čaj môže pomôcť znížiť telesný tuk, najmä v oblasti brucha (52, 53). Jednou z týchto štúdií bola 12-týždňová randomizovaná kontrolovaná štúdia zahŕňajúca 240 ľudí s obezitou. V tejto štúdii mali pacienti v skupine so zeleným čajom významné zníženie percenta telesného tuku, telesnej hmotnosti, obvodu pása a brušného tuku v porovnaní s kontrolnou skupinou (54). Niektoré štúdie však nepreukázali štatisticky významný nárast úbytku hmotnosti so zeleným čajom, takže výskumníci musia vykonať ďalšie štúdie, aby potvrdili tento účinok (55).
10. Môže vám pomôcť žiť dlhšie
Vzhľadom na to, že niektoré zlúčeniny v zelenom čaji môžu pomôcť chrániť pred rakovinou a srdcovými chorobami, dáva zmysel, že vám môže pomôcť žiť dlhšie. V jednej štúdii vedci skúmali 40 530 dospelých Japoncov počas 11 rokov. Tí, ktorí pili najviac zeleného čaju – 5 alebo viac šálok denne – mali výrazne nižšiu pravdepodobnosť úmrtia počas obdobia štúdie (56):
- Smrť zo všetkých príčin: o 23 % nižšia u žien, o 12 % nižšia u mužov
- Úmrtie na srdcové choroby: o 31 % nižšie u žien, o 22 % nižšie u mužov
- Úmrtie na mozgovú príhodu: o 42 % nižšie u žien, o 35 % nižšie u mužov
Ďalšia štúdia zahŕňajúca 14 001 starších japonských jedincov zistila, že tí, ktorí pili najviac zeleného čaju, mali o 76 % menšiu pravdepodobnosť úmrtia počas 6-ročného obdobia štúdie (57).
Odporúčané produkty1
